Objazdówka
Podróżujemy z miejsca na miejsce, zatrzymując się w najciekawszych miejscach. W krótkim czasie poznajemy "esencję" danego rejonu.
Wyspy Zielonego Przylądka
Cabo Verde to przedsionek "Czarnej Afryki", dla Europejczyków egzotyczny, ale bardzo przyjazny. Dziesięć rozsianych u zachodnich wybrzeży Afryki wysepek, z których każda jest zupełnie inna. Gorący, suchy klimat, wspaniali ludzie i niezapomniana muzyka to coś co pierwsze rzuca się w oczy
- Rekomendowane terminy
- sty24° 20°
- lut23° 20°
- mar24° 21°
- kwi25° 21°
- maj26° 21°
- cze29° 22°
- lip30° 23°
- sie30° 25°
- wrz30° 25°
- paź30° 25°
- lis29° 23°
- gru27° 21°
-
Dzień 1
Zbiórka na lotnisku Okęcie w Warszawie. Odprawa. Wylot do Cabo Verde. Przylot na wyspę Sal. Transfer do hotelu. Drink powitalny. Zakwaterowanie. Nocleg.
-
Dzień 2
Całodniowa wycieczka na Sal w pick-upach z napędem 4x4, Po drodze obiad w typowej restauracji na Wyspach Zielonego Przylądka. Po krótkiej obserwacji widoków w centrum miejscowości Santa Maria, możemy przenieść się do dzielnicy mieszkalnej Murdeira Palmeira Harbour i Buracona, słynącej z naturalnych basenów, w których można podziwiać fascynującą Olho Magico ("Magic Eye"). Ten przystanek znajduje się po podróży w żyznej strefie Terra Boa, gdzie zatrzymujemy się na 5 minut, aby podziwiać miraże. Następnie kontynuujemy wycieczkę do Espargos, stolicy i centrum handlowego Sal, gdzie zatrzymujemy się w Café Bom Dia. Wreszcie ostatnią atrakcją wycieczki jest wizyta w Pedra de Lume Salt Pans, gdzie będą Państwo mieli okazję do kąpieli i pływania w wodzie 26 razy bardziej słonej, niż woda morska. Po lunchu w lokalnej restauracji, powrót do Santa Maria, przejście przez strefę ekspansji turystycznej Cabocan, wzdłuż pięknych wydm Ponta Preta i Algodoeiro. Powrót do hotelu o godzinie 16:00. Wieczorem o 19:00 transfer do restauracji Funana w Santa Maria Beach na prywatną Powitalną Kolację. Powrót z powrotem do hotelu / dla tych, którzy pozostają na dyskotece będzie możliwość indywidualnego transferu (taxi, płatny na miejscu).
-
Dzień 3
Odpoczynek w hotelu w opcji all inclusive Wieczorem przejazd do Santa Maria, odwiedzenie lokalnego Disco Bar-Pub Calema
-
Dzień 4
transfer z hotelu do stacji QUAD , skąd wyprawiamy się na 2-godzinną wycieczkę quadami Powrót do hotelu około południa. Reszta dnia to czas wolny - plażowanie lub opcjonalne wyprawa na ryby / skuter / nurkowanie.
-
Dzień 5
Odpoczynek w hotelu w opcji all inclusive Fakultatywnie lekcje kitesurfingu
-
Dzień 6
Odpoczynek w hotelu w opcji all inclusive Po obiedzie transfer do molo w Santa Maria - 4 godzinny rejs katamaranem wzdłuż zachodniego wybrzeża wyspy. Podczas żeglugi liczne przystanki w zatoczkach na kąpiele i nurkowania. Powrót do hotelu, czas wolny
-
Dzień 7
Dzień wolny lub opcjonalne wyprawa na ryby / skutery wodne / nurkowanie. Wieczorem transfer do Odjo d Agua - jednej z najlepszych restauracji na Wyspach Zielonego Przylądka. - Pożegnalna kolacja (grill, owoce morza / mięso / kurczak) - Nocne wędkowanie w zatoce (przy brzegu) - Capoeira Show - 22:00 powrót do hotelu, wymeldowanie, transfer na lotnisko Wylot do Polski około północy.
-
Dzień 8
Przylot do Warszawy.
Wycieczka na Wyspy Zielonego Przylądka - cena, koszt, atrakcje
Republika Wysp Zielonego Przylądka (po portugalsku Republica de Cabo Verde) rozciąga się na Oceanie Atlantyckim, ok. 600 km na zachód od wybrzeży Senegalu.
Ze względu na bliskość kontynentu afrykańskiego i okres kolonizacji porugalskiej, wymieszały się tu wpływy europejskie i afrykańskie, które z czasem przyczyniły się do powstania własnej, specyficznej kultury. Cabo Verde to swoista mieszanka Afryki, Portugalii i Brazylii. Miejscową ludność w większości stanowią urodziwi i gościnni Kreole (80%) – afrykańsko-portugalscy potomkowie byłych kolonizatorów. W 1975 roku wyspy uzyskały niepodległość i stały się niezależną republiką. Z Wysp Zielonego Przylądka pochodzi słynna piosenkarka Cesaria Evora – królowa niezwykle popularnej na Cabo Verde formy muzycznej zwanej morną. Można było ją spotkać spacerującą z cygarem uliczkami pięknego, kolonialnego miasteczka Mindelo na São Vincente, gdzie się urodziła.
Turystyka na wyspach rozwija się od stosunkowo niedawna, głównie na Sal, São Vincente i Boa Vista. Nie ma tu jeszcze turystyki masowej i dlatego wyspy nazywane są ostatnim rajem na ziemi.Proponujemy Państwu wypoczynek na Sal, która ma jedną z najwspanialszych plaż na archipelagu, doskonałe warunki uprawiania sportów wodnych, wyśmienite restauracje i kolorową miejscowość Santa Maria. Wyspa jest znakomicie przygotowana na przyjęcie turystów, oferta hotelowa jest dostosowana do potrzeb nawet bardzo wymagających gości. Krajobraz Sal w pierwszej chwili może szokować, jest tu mało roślinności, a otoczenie momentami przypomina pustynię, jednak pierwsza wizyta na ogromnej plaży o drobniutkim, pudrowym piasku obmywanym turkusowym Atlantykiem natychmiast zmienia pierwsze wrażenia. Wspaniałe plaże i korzystne wiatry przyciagają tu pasjonatów windsurfigu i kitesurfingu. Sal, a szczególnie plaża Ponta Preta, zaliczana jest do jednych z najlepszych miejsc na świecie do uprawiania tych sportów. Są tu także znakomite warunki do nurkowania i wędkowania. Miejscem spotkań turystów jest Santa Maria. Miasteczko ożywia się wieczorem, liczne knajpki rozbrzmiewają międzynarodowym gwarem i lokalną muzyką. Jest tu mnóstwo sklepików, gdzie można kupić zarówno miejscowe wyroby jak i akcesoria sportowe. Na Sal można wyśmienicie zjeść w lokalnych restauracjach, których menu bazuje na świeżych rybach i owocach morza przyrządzanych na setki sposobów. Pysznym daniem jest Sashimi Tuna – doskonale przyprawiony filet z tuńczyka, często podawany z sosem sojowym, świetne jest także carpaccio z tuńczyka, grillowany homar i ośmiornica oraz gotowane małże podawane z ryżem. Lokalną specjalnością jest catchupa – potrawka przyrządzona na bazie kukurydzy i fasoli. Na Sal warto spróbować dwóch lokalnych trunków – grogu o mocy 70%, który w smaku przypomina grappę lub brandy, ulubionego trunku marynarzy, a także miejscowego ponczu, będącego kombinacją grogu i melasy. Miłośnicy piwa nie będą musieli rozstawać się ze swoim ulubionym napojem – na wyspie dostępne jest całkiem dobre, lokalne piwo Sagres.